Η Μύκονος απέχει 95 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά . Έχει μόνιμο πληθυσμό γύρω στους δέκα χιλιάδες κατοίκους . Κατά τους θερινούς μήνες χιλιάδες τουρίστες περνούν τις διακοπές τους στο νησί .
Για την πνευματική εξυπηρέτηση των χιλιάδων καθολικών τουριστών και των μόνιμων καθολικών κατοίκων του νησιού υπάρχει στην Μύκονο μια καθολική εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία της Αλευκάντρας κοντά στους γραφικούς μύλους της Μυκόνου .
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα βιβλία των επισκεπτών του Ναού το 1997, έγραψαν το όνομα τους 12.156 επισκέπτες .
Η Καθολική Εκκλησία της Μυκόνου είναι αφιερωμένη στην Παναγία του Ροδαρίου από το 1668 . Το 1677 , η Εκκλησία ανακαινίστηκε από τον αρχιερατικό Επίτροπο Λεονάδρο Ξανθάκη όπως μαρτυρεί η επιγραφή , στα λατινικά που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο .
Η εικόνα , πάνω από την Αγία Τράπεζα , παριστάνει την Παναγία με το Βρέφος , ανάμεσα στον Aγιο Δομίνικο , απόστολο της ευλαβείας του Αγ. Ροδαρίου και την Αγία Αικατερίνη της Σιένας .
Μεταφέρθηκε στην Μύκονο από την Βενετία το 1715. Με την ευκαιρια αυτή , ο Βικάριος Ιωάννης Βιτάλης , έστρωσε με πλάκες μαρμάρου το δάπεδο του Ναού και τοποθέτησε το επίχρυσο τόξο γύρω από την Εικόνα , χάρη σε μια γενναία προσφορά της ανιψιάς του, Μαρούσσας Βιτάλη . Αυτό το μαρτυρεί μια επιγραφή στο κέντρο του Ναού .
Ο Κανονικός π. Φώσκολος , καταγόμενος από την Τήνο ,διακόσμησε την Αγία Τράπεζα το 1748 . Μπορούσε κανείς να διαβάσει μια σχετική επιγραφή στις ανώτερες πλευρές του Αρτοφορίου . Ήταν δυνατό επίσης να διακρίνει κανείς μια άλλη επιγραφή του Ιερέα στα δύο ξυλόγλυπτα κιονόκρανα του τόξου , λίγο πιο πάνω από την Εικόνα .
Όλα αυτά τώρα δεν υπάρχουν πια , διότι το Ιερό Βήμα κάηκε ολοσχερώς την νύχτα της Πρωτομαγιάς του 1991 κατά την εργατική γιορτή .
Η κεντρική είσοδος είναι προς την δύση , προς την Θάλασσα , με κατεύθυνση τα νησιά της Δήλου , της Ρήνειας και της Σύρου . Η πλαϊνή πόρτα , κοντά στο Ιερό , που υπάρχει ακόμα , οδηγούσε προς τον νότο και ήταν η είσοδος προς το Σκευοφυλάκιο και την κατοικία του Ιερέα . Την κατοικία αυτή την αποτελούσαν μια σάλα και τρία δωμάτια .
Η Εκκλησία έχασε τους βοηθητικούς αυτούς χώρους καθώς και την αυλή του Ναού που βρισκόταν μπροστά στην κεντρική Είσοδο .
Η Εικόνα της Παναγίας του Ροδαρίου έπαθε μεγάλη ζημιά κατά την πυρκαγιά της Πρωτομαγιάς του 1991 . Μετά από την συντήρηση της που έγινε στην Τήνο , από την συντηρήτρια Εικόνων Aννα Πρελορέντζου , από την Κώμη , η Εικόνα μεταφέρθηκε με πομπή στην Μύκονο στις 15 Οκτωβρίου 1996 και τοποθετήθηκε πάλι στη θέση της με επίσημη τελετή , από τον Σεβασμιώτατο π .Νικόλαο Πρίντεζη , Αρχιεπίσκοπο Νάξου - Τήνου - Μυκόνου κ.λ.π στην οπία έλαβαν μέρος πολλοί προσκυνητές , ιδίως από την Τήνο . Στις 8 Οκτωβρίου 1997 , ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε τη νέα μαρμάρινη Αγία Τράπεζα , που έγινε με τις προσφορές των πιστών .
Εφημέριος Μυκόνου είναι από το 1994 , Γενικός Αρχ/κός Επίτροπος της Αρχ/πής Νάξου - Τήνου και εφημέριος του Ενοριακού Ναού Τήνου Αγ. Νικολάου , ο π. Ρόκκος Ψάλτης .
Η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή και Μεγάλη Εορτή το απόγευμα :
Απρίλιο - Αύγουστο : 7:30 Μ.Μ.
Σεπτέμβριος - 18:30 Μ.Μ. - Οκτώβριος : 18:00 Μ.Μ.
Κατά τους χειμερινούς μήνες , και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων , Θεοφανείων και την Τεσσαρακοστή , εκτελούνται λειτουργικές Ακολουθίες κατά διαστήματα για τους μόνιμους Καθολικούς κατοίκους της Μυκόνου . Για το Πάσχα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα με τον εορτασμό του Δυτικού Ημερολογίου , για την εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών .
Πληροφορίες :
Π. Ρόκκος Ψάλτης 84200 Τήνος τηλ:
Δημήτριος Σαλάχας , Μύκονος τηλ: 0030 22890 22710 - 22726
Ιωάννης Αρμακόλας , Μύκονος - Τουριστικό γραφείο τηλ: 0030 22890 23877 - 24569
MykonosTour Page ID: 214