1. Οι Εκκλησίες και τα Ξωκκλήσια της Μυκόνου .
Εκκλησίες της Μυκόνου...
Μόνο στην περιοχή της Χώρας και σε έκταση ενός τ. χλμ. περίπου, υπάρχουν περισσότερες από εξήντα (60) παλαιές εκκλησίες με ξεχωριστό αισθητικό-μνημειακό ενδιαφέρον ενώ, σε ολόκληρη τη Μύκονο, τα μικρότερα ξωκκλήσια πρέπει να ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό αυτό και ίσως ξεπερνούν και τα 400! Αρκετοί από τους σεμνούς αυτούς τόπους λατρείας έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού σε προστατευόμενα ιστορικά μνημεία . Χωρίς καμμιά αμφιβολία, χαρακτηρισμένα ή όχι, και τα πιό απλοϊκά ή απόμερα ξωκκλήσια δέχονται πάντοτε την περιποίηση των ιδιοκτητών τους κι αξίζουν την προσοχή και το σεβασμό του επισκέπτη.
Λέγεται πως βρίσκονταν τόσα ξωκκλήσια στο νησί "όσες κι οι μέρες του χρόνου" ήδη πρίν από τον Β" Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα σημεία πολιτισμικής αναφοράς της περιοχής και αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής των ντόπιων, αφού αναλογεί πλέον μία περίπου εκκλησία σε κάθε οκτώ Μυκονιάτες, γεγονός που αποτυπώνει το υψηλό θρησκευτικό τους συναίσθημα. Πίσω από την φροντίδα μιάς προϋπάρχουσας ή από την ανέγερση μιάς καινούργιας εκκλησίας, διαφαίνεται η προσήλωση στην παράδοση και η εκπλήρωση κάποιου προσωπικού τάματος.
Οι περισσότερες εκκλησίες της Μυκόνου είναι τυπικές, μικρών διαστάσεων και λιτές κατασκευές, μονόκλιτες και καμαροσκεπείς όπως και στα άλλα νησιά του νότιου Αιγαίου, με χαρακτηριστικό κόκκινο-κεραμιδί χρώμα στο εξωτερικό της καμπύλης στέγης τους. Μερικές είναι παλαιότατες (πρωτοβυζαντινές / μεσοβυζαντινές), όμως η πλειοψηφία τους ανήκει στον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα . Περιέχουν αντιπροσωπευτικά και κάποτε πολύ ενδιαφέροντα έργα της νεώτερης λαϊκής -και όχι μόνο- αγιογραφίας και εκκλησιαστικής κοσμητικής (εικόνες, ξυλόγλυπτα τέμπλα κ. ά. αφιερώματα).
Η Μύκονος έχει επίσης και αρκετά για το μέγεθός της Μοναστήρια, με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και αξιόλογα έργα θρησκευτικής τέχνης, όπως:
Το μονύδριο του Αγίου Παντελεήμονος (17ος αιώνας) στο Μαράθι, στην ʼνω Μερά το λαμπρό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής (16ος-18ος αι.) κι εκείνο του Παλαιοκάστρου (18ος αι.), καθώς και το μονύδριο του Αγ. Γεωργίου στον Αμπελόκηπο. Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλα τέτοια ιδρύματα, όπως η μονή του Αγ. Λουκά με την ονομαστή στα τέλη του 18ου αι. Σχολή της, που το χώρο της καταλαμβάνει σήμερα το νεκροταφείο της Χώρας.
MykonosTour Page ID: 50