Η "ώρα της αλήθειας", της συνειδητοποίησης δηλαδή ότι η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο κανέναν τομέα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, έφτασε και στο "Διεθνές Χρηματιστήριο Τουρισμού" (ΙΤΒ), όπως ονομάζεται η μεγαλύτερη παγκοσμίως διεθνής έκθεση τουρισμού.
Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της απόψε το βράδυ στο Βερολίνο, "σπάζοντας" για ακόμη μία φορά όλα τα αριθμητικά ρεκόρ με τη συμμετοχή 184 χωρών και σχεδόν 11.000 εκθετών σε 160.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου.
Παρούσα από ελληνικής πλευράς είναι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που έφτασε από σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Δημήτριο Λαμπαδάριο, βουλευτές και άλλους παράγοντες, καθώς και δημοσιογραφική αποστολή, προκειμένου να παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση έναρξης της ΙΤΒ, που παραθέτει απόψε ο κυβερνήτης δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ. Αύριο η υπουργός θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών φορέων.
Πέρυσι ήταν η Ελλάδα τιμώμενη χώρα, φέτος είναι η Ινδία, αλλά στην πραγματικότητα την "τιμητική" της στη φετινή ΙΤΒ έχει η αμηχανία αντιμετώπισης του προβλήματος της γενικότερης κλιματικής αλλαγής και της απειλής του φαινομένου του θερμοκηπίου, δυο εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, που έχει σαν κύριο αντικείμενο ακριβώς τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης και της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, προκειμένου να αποτραπεί το χειρότερο.
Τα εκατομμύρια των τουριστικών αεροπορικών πτήσεων (τσάρτερ και μη) και τα εκατομμύρια των ΙΧ αυτοκινήτων που εξορμούν για διακοπές, μολύνοντας εκ των πραγμάτων την ατμόσφαιρα, βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία, χαλώντας τη διάθεση των -"πρωταθλητών" σε τουριστικές αναζητήσεις- Γερμανών, αλλά και -σε μεγάλο βαθμό- του τουριστικού κλάδου.
Οι προοπτικές για μια δραστική αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων (της τάξης του 40%), με τη φορολόγηση της κηροζίνης και την επιβολή πρόσθετων τελών στα αεροδρόμια, η κυοφορούμενη αλλαγή επί το αυστηρότερον της φορολογίας των αυτοκινήτων, με μέτρο την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακος, το οποίο σημαίνει πρακτικά ένα πολλαπλάσιο φόρου για τα μεγάλα αυτοκίνητα με συμβατική τεχνολογία - που δημοσιοποίησαν ως "σκέψεις" και προθέσεις οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Τίφενζε - δίνουν μια πρόγευση των επερχόμενων προβλημάτων για τη διαμόρφωση τιμών και προσφορών για μακρινούς τουριστικούς προορισμούς.
Ταυτόχρονα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικά Ινστιτούτα έχουν ήδη ξεκινήσει διαφωτιστικές καμπάνιες σχετικά με τον καταστροφικό - για το κλίμα - χαρακτήρα των προσφορών για διακοπές "Σαββατοκύριακου" με αεροπλάνο ή με εκκλήσεις του τύπου "κάντε διακοπές στη Γερμανία και αποφύγετε τα μεγάλα ταξίδια, αν θέλετε να κάνετε κάτι για το κλίμα".
Το αν και "πως " θα επηρεάσουν οι παράγοντες αυτοί αφενός τις επιλογές των πολιτών - καταναλωτών και αφετέρου τις συμπεριφορές του τουριστικού κλάδου, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στη φετινή έκθεση ΙΤΒ. Εκπρόσωποι των τουριστικών μεγαθηρίων, όπως η "Thomas Cook " και η "TUI", αναγνώρισαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες "διορθωτικές κινήσεις", συνέστησαν όμως ψυχραιμία και αποφυγή υπερβολών.
"Αυτοί που αντιδρούν σαν τη στρουθοκάμηλο, δεν έχουν μέλλον", δήλωσε στη χτεσινή εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΙΤΒ Μάρτιν Μπουκ, προβλέποντας ότι ο βαθμός της συνειδητοποίησης των πολιτών - καταναλωτών σχετικά με το κλίμα είναι ο κατ΄εξοχήν παράγοντας που θα καθορίσει και τη μελλοντική φυσιογνωμία του τουρισμού.
walking-greece.ana-mpa.g
MykonosTour Page ID: 209