Ανάφη Κυκλάδες Ελλάδα.
Η Ανάφη είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη, έδρα της ομώνυμης κοινότητας.
Γεωγραφία Ανάφης Κυκλάδες Ελλάδα. Η επιφάνεια της Ανάφης εκτιμάται στα 38 km² ενώ έχει μήκος ακτών 38 km.
Δημογραφία Ανάφης Κυκλάδες Ελλάδα. Η Ανάφη είχε |πληθυσμό 273 άτομα στην απογραφή του 2001.
Ιστορία Ανάφης Κυκλάδες Ελλάδα.
Ανάφη είναι ένα ορεινό άγονο νησί με έκταση 38 τ.χ., ανατολικά της Σαντορίνης, στη σκιά της, χωρίς κοσμοπολίτικη ζωή. Αν όμως αναζητάτε έναν ήρεμο τόπο, με πεντακάθαρες παραλίες και άθικτη ακόμη από την ανθρώπινη παρέμβαση τη φυσική ομορφιά, τότε η Ανάφη είναι ο προορισμός σας.
Κατά το μύθο, η Ανάφη αναδύθηκε στο πρόσταγμα του Απόλλωνα, μέσα από τα κύματα να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους Αργοναύτες, που κινδύνευσαν από τρομερή τρικυμία. Ευγνώμονες οι Αργοναύτες ίδρυσαν βωμό και αργότερα ναό του Αναφαίου Απόλλωνα, στη θέση που είναι σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Στο νησί εγκαταστάθηκαν Φοίνικες και λίγο αργότερα Δωριείς από τη νότια Πελοπόννησο, οι οποίοι κατοίκησαν στο κέντρο του νησιού και ίδρυσαν περί τον 8ο αι. την πόλη της Ανάφης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο νησί μαρτυρούν ότι η Ανάφη κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια.
Ανάφη Κυκλάδες ΜΥΚΟΝΟΣ Ελλάδα
Η αρχιτεκτονική των Αναφιώτικων της Πλάκας είναι ίδια κι απαράλλαχτη μ´ αυτή της Χώρας της Ανάφης, που γοητεύει τον επισκέπτη του κυκλαδίτικου νησιού: θόλοι και καμάρες, καμαροσκεπή και επιπεδόστεγα ολόλευκα σπίτια, ασπρισμένα σκαλιά και καλντερίμια φτιαγμένα από πέτρα. Όλα αυτά σε έναν πυκνοδομημένο οικισμό, χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, πάνω σε λόφο, που κατοικήθηκε πρώτη φορά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Σήμερα κατοικείται από 300 περίπου κατοίκους.
Η Χώρα της Ανάφης απέχει 3 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και την συνδέει ο ένας και μοναδικός αυτοκινητόδρομος του νησιού.
Ο Αγιος Νικόλαος, όπου θα προσορμιστείτε αν πάτε με δικό σας πλεούμενο, κατοικείται μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χτισμένος στους πρόποδες απόκρημνου βράχου και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο εκκλησάκι. Ένας ακόμη οικισμός του νησιού, που επίσης ζωντανεύει το καλοκαίρι μόνο, είναι το Κλεισίδι, σχεδόν δίπλα στον Αγιο Νικόλαο και με θέα τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχία.
Ο Κάλαμος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Ο δυσανάλογος όγκος του σε σχέση με το νησί «ευθύνεται» για το κωνοειδές σχήμα της Ανάφης. Έτσι κι αλλιώς είναι μια πρόκληση, όχι μόνο για τους αναρριχητές. Στην κορυφή του βρίσκεται η Παναγία η Καλαμιώτισσα, χτισμένη το 17ου αι. Εδώ έχουν εντοπιστεί ερείπια οχυρωματικού τείχους των Μεσαιωνικών χρόνων. Ο Κάλαμος θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ και οι πλαγιές του μεταξύ 200 και 450 μέτρων. Κατά καιρούς έχει ελκύσει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων περιηγητών. Στους πρόποδές του βρίσκονταν το ιερό του Αναφαίου Απόλλωνα. Στη Χριστιανική εποχή, ο χώρος καλύφθηκε από τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Ανάφη είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του κυκλαδικού συμπλέγματος καθώς κατορθώνει να διατηρεί άθικτη τη φυσική της ομορφιά. Χρυσαφένιες αμμουδιές, κατάξερο κλίμα και βαθυπράσινα νερά καθιστούν το νησί αυτό μοναδικό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον και έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του.
Η Ανάφη έχει ένα μόνο χωριό που λέγεται Χώρα Ανάφης και είναι χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, με ολόλευκα σπίτια με θόλους και με στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα, όμοια με αυτά που υπάρχουν στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας. Η Ανάφη απέχει 2 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και την συνδέει ο ένας και μοναδικός αυτοκινητόδρομος του νησιού.
Επίσης το νησί έχει και δυο ακόμη οικισμούς που κατοικούνται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον οικισμό με την ονομασία Όρμος Άγιου Νικολάου, όπου βρίσκεται και το λιμάνι και τον οικισμό Κλεισίδι.
Η πιο αξιόλογη τοποθεσία του νησιού είναι ο Κάλαμος. Το όρος Κάλαμος έχει ύψος 460 μ. και θεωρείται, κατά τη γνώμη του Γάλλου περιηγητή Τουρνεφόρ, ένα από τα τρομερότερα του κόσμου. Στην κορυφή του βρίσκεται η μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας, που πήρε αυτό το όνομα γιατί η εικόνα της βρέθηκε δεμένη πάνω σε ένα καλάμι. Γενικά, το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων είναι ανεπτυγμένο, γεγονός που μαρτυρούν και οι ογδόντα περίπου ναοί που υπάρχουν στο νησί.
Στο νησί υπάρχουν ακόμη πολλές παραδοσιακές ταβέρνες καθώς και έντονη νυχτερινή ζωή. Αξίζει να δοκιμάσετε το υπέρχο θυμαρίσιο μέλι, το γευστικότατο κατσικίσιο τυρί, τα πετρομπάρμπουνα και τη μοναδίκη αστακομακαρονάδα.
Η Ανάφη είναι το νοτιότερο από τα τέσσερα νησιά του Συνδέσμου και βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης. Νοτιότερα ακόμα από την Ανάφη βρίσκεται η μικρή Αναφοπούλα, "δορυφόρος" του νησιού.
Η Ανάφη έχει ένα μόνο χωριό που λέγεται Χώρα Ανάφης και είναι χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, με ολόλευκα σπίτια με θόλους και με στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα, όμοια με αυτά που υπάρχουν στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας. Η Ανάφη απέχει 2 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και την συνδέει ο ένας και μοναδικός αυτοκινητόδρομος του νησιού.
Επίσης το νησί έχει και δυο ακόμη οικισμούς που κατοικούνται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον οικισμό με την ονομασία Όρμος Άγιου Νικολάου, όπου βρίσκεται και το λιμάνι και τον οικισμό Κλεισίδι.
Η πιο αξιόλογη τοποθεσία του νησιού είναι ο Κάλαμος. Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το όρος Κάλαμος με ύψος 460 μ., όπου και βρίσκεται η μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας.
Με φέρρυ μπόουτ η Ανάφη συνδέεται με Πειραιά, Σαντορίνη, Ίο, Ναξο και Πάρο.
Γενικά, οι κάτοικοι της Ανάφης χαρακτηρίζονται από ανεπτυγμένο θρησκευτικό συναίσθημα, γεγονός που μαρτρούν και οι ογδόντα περίπου ναοί που υπάρχουν στο νησί.
Ανάφη Κυκλάδες ΜΥΚΟΝΟΣ Ελλάδα
Το κλίμα του νησιού είναι πολύ ξηρό σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.
Αυτό, και σε συνδυασμό βέβαια με την υπέροχη φυσική ομαρφιά και τη γραφικότητα που χαρακτηρίζουν το νησί, καθιστά την Ανάφη ιδανική για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον και έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του.
Στην Ανάφη η ζώη κυλάει ήρεμα και κοντά στην υπέροχη από κάθε άποωη φύση της.
Μια καλή ευκαιρία για γλέντι αποτελούν τα πανηγύρια του νησιού, όπως το πανηγύρι της Παναγίας (φαγητό, κρασί, κέφι, διασκέδαση) στις 8 Σεμτεμβρίου.
Αν και είναι μικρό νησί, έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία. Πρωτοκατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Δωριείς. το 1207 μ.Χ. περιήλθε σε διάφορούς Φραγκικούς οίκους όπως οι Φωσκωλοί, Γωζαδίνοι, Κρίσποι και Ποσάνοι.
Το 1537 το νησί λεηλατήθηκε από τον Χαιρεντιν Βαρβαρόσα. Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια συνδέεται με το μύθο τον Αργοναυτών, σύμφωνα με τον οποίο οι Αργοναύτες, καθώς επέστρεφαν από την Αργοναυτική εκστρατεία και ενώ κινδύνευαν από μια τρομερή τρικυμία αναφάνηκε ξαφνικά μπροστά τους το νησί και γι΄ αυτό το ονόμασαν Ανάφη. Η άλλη εκδοχή συνδέεται με την ανυπαρξία των φιδιών ( Αν-όφις ).
Ιστορικό μνημείο του νησιού είναι ο ναός του Απόλλωνα που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κάλαμος, όπου και η ιερά μονή της Ζωοδόχου Πηγής που είναι κτισμένη κοντά στο περίβολο του παλιού ναού. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ανάφης είναι:
α) η αρχαία χώρα κτισμένη στη θέση Καστέλι, όπου βρίσκονται τείχη, αρχαία λείψανα, τάφοι και πολλά ακέφαλα αγάλματα και
β) τα Κατελημάτσα, που αποτελούσαν το παλιό λιμάνι και σήμερα σώζονται εκεί πολλοί τάφοι που μαρτυρούν την ύπαρξη νεκροταφείου σε άλλες εποχές.
Ανάφη Κυκλάδες Ελλάδα Ανάφη Κυκλάδες ΜΥΚΟΝΟΣ Ελλάδαχάρτης.
MykonosTour Page ID: 156