Το νησί Πολύαιγο των Κυκλάδων.
Κωδικός Περιοχής: GR4220006 Τύπος: B
Γεωγραφικό Μήκος: 24. 37 Γεωγραφικό Πλάτος: 36- 45
Διοικητική Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίον Νομός: Κυκλάδων
Μέσο Υψόμετρο (m): 100 Έκταση (ha): 4400
Περιγραφή:
Η προτεινόμενη περιοχή περιλαμβάνει το νησί Πολύαιγο των Κυκλάδων, καθώς και τη γύρω θαλάσσια περιοχή μέχρι την ισοβαθή των 50 m. Σήμερα το νησί δεν κατοικείται ούτε υπάρχουν δρόμοι. Παλαιότερα υπήρχε χωριό από το οποίο παραμένουν τα κτίσματα και οι παλιές καλλιέργειες. Στο νησί κατοικεί μόνο ένας βοσκός. Γενικά η μορφολογία του νησιού είναι το έντονο ανάγλυφο, με μέγιστο υψόμετρο τα 350 m,ενώ στο κέντρο υπάρχει μικρή πεδιάδα. Γεωλογικά, συνίσταται από ηφαιστειακά Πλειο-Πλειστοκαινικά πετρώματα και για το λόγο αυτό υπήρχαν ορυχεία στο νησί. Η βλάστηση είναι μακκί και φρύγανα. Μοιάζει αρκετά με την Αντίμηλο, αλλά στην Πολύαιγο υπάρχει και έλος, με ανάλογη βλάστηση, κυρίως με βούρλα.
Τύποι Οικοτόπων:
Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση (Ποσειδώνιες), Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο (με ενδημικά Limonium spp.), Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi), Κινούμενες θίνες της ακτογραμμής με Ammophila arenaria (λευκές θίνες), Μεσογειακά εποχικά τέλματα, Ποταμοί της Μεσογείου με περιοδική ροή, Φρύγανα Sarcopoterium spinosum, Λιθώνες βαλκανικής χερσονήσου, Ασβεστολιθικά βράχια του Αιγαίου, Χασμοφυτική βλάστηση βραχωδών πρανών/Πυριτιόφιλες υποδιαιρέσεις, Πρωτογενείς λειμώνες σε βραχώδεις δόμους, Εκτάσεις λάβας και φυσικές κοιλότητες, Θαλάσσια σπήλαια εξολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, Παρόχθια δάση-στοές της θερμής Μεσογείου (Nerio-Tamaricetea).
Σπουδαιότητα:
Όλη η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ηφαιστειογενούς συγκροτήματος της Μήλου και μπορεί να θεωρηθεί αδιατάρακτη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες επεμβάσεις. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ενδεικτικά αλλά όχι αρκετά. Οι μόνες αναφορές που υπάρχουν είναι για ορισμένα ερπετά, είδη φυτών και λίγα ασπόνδυλα (χερσαία μαλάκια, ορθόπτερα)
Η Πολύαιγος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται ανατολικά της Κιμώλου και της Μήλου, μόλις ένα ναυτικό μίλι, και 12 ναυτικά μίλια από την Σίφνο. Έχει έκταση περίπου 17.000 στρέμματα και είναι ακατοίκητο. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος (εξ ου και το όνομα που σημαίνει "πολλές αίγες", δηλαδή "πολλές κατσίκες"). Το νησί ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την "Οδηγήτρια".
Στο νησί από τα 1898 λειτουργεί φάρος. Ο φάρος είναι τοποθετημένος στο ακρωτήρι Μάσκουλα. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με σκάφος από την Κίμωλο.
Η Πολύαιγος είναι εξαίρετη για ψάρεμα, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν δεν ενδείκνυνται για ψάρεμα διαρκείας.
Εξαιτίας της σπάνιας ποικιλίας οικότοπων και ειδών που διαθέτει (αν αναλογιστούμε πως η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, γεννά τα μικρά της στο νησί έχει επισημανθεί ως ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος NATURA 2000, έχει αναλάβει την προστασία του. Χαρακτηριστική είναι η δράση της οικολογικής οργάνωσης Mom.
Γεωγραφία
Η επιφάνεια της Πολύαιγου εκτιμάται στα 17 τετρ. χλμ ενώ έχει μήκος ακτών 27 χιλιόμετρα.
MykonosTour Page ID: 163