ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και η Σέριφος . Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα
Απάνεμες παραλίες στην αγκαλιά απόκρημνων βράχων, σχεδόν όλες με παχιά φυσική σκιά από αλμυρίκια πάνω στο κύμα, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές και κάτασπρα χωριουδάκια είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.
Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο. Ξερολιθιές, με αιώνες ιδρώτα ποτισμένες, φυλάνε λίγες χούφτες χώμα για αμπελάκια ή ξυνά («τα λουριά») πασχίζοντας να ισιώσουν τις απόκρημνες βραχώδεις βουνοπλαγιές, που ανάμεσα τους κρύβουν καταπράσινες, σκιερές ρεματιές.
Πρωτεύουσα η μαγευτική χώρα, ένα μπουκέτο κάτασπρα σπίτια σκαρφαλωμένα σε κατακόρυφο βράχο, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους, που την κατατάσσουν σαν μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Ελληνικών νησιών
Ιστορία Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα
Από εδώ και ο Οδυσσέας, στο γυρισμό για την Ιθάκη πέρασε, λένε, αλλά δεν καλοπέρασε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου, που τον κατευόδωσε σημαδεύοντας τον με το βράχο έξω από τον όρμο του Κουταλά. Απομεινάρια από τείχη κυκλώπεια μέχρι σήμερα αγναντεύουν από ψηλά το Αιγαίο.
Στο θαμπό μεσοδιάστημα μυθολογίας και ιστορίας, Μινωίτες από την Κρήτη και Μηκηναίοι εποίκησαν το νησί και άρχισαν την εκμετάλλευση των ορυχείων του (Μούτουλα Γαλανής). Στην εκστρατεία των Αχαιών κατά της Τροίας όμως, λάμπει με την απουσία της, αφού ο Όμηρος δεν την αναφέρει στον κατάλογο των χιλίων εκατό πλοίων της μεγαλύτερης αρμάδας της εποχής, ίσως γιατί είχε ταχθεί με το μέρος των Τρώων και οι Αχαιοί την είχαν υποτάξει ή καταστρέψει, πριν για την Τροία ξεκινήσουν.
Στα ιστορικά χρόνια τώρα, στα μέσα του 7ου αιώνα π. Χ. το νησί γίνεται αποικία των Ιώνων από την Αθήνα με αρχηγό τον Ετεοκλή, που μαζί τους φέρνουν το σπόρο της δημοκρατίας κι" αυτή δεν αργεί να εγκαθιδρυθεί και να φέρει στο νησί μεγάλη ευημερία.
Αργότερα η Σέριφος συμμετέχει, έμμεσα, και στην εκστρατεία του μέγιστου των Ελλήνων, του Αλέξανδρου, για τον εκπολιτισμό της Ασίας, αφού τα σπαθιά τα δικά του και των «εταίρων» του ήταν κατασκευασμένα από Σεριφιώτικο μέταλλο. Απομεινάρια των χυτεύσεων της εποχής στέκουν ακόμα αδιάψευστοι μάρτυρες στον Αβεσσαλό.
Μετά τους Ελληνιστικούς χρόνους η Σέριφος μένει στο περιθώριο, ξεχασμένη απ" όλους, ακόμη και από τους Τούρκους (που μόνο φόρο εισέπρατταν και ποτέ δεν εγκαταστάθηκαν μόνιμα), εκτός από τους πειρατές, που την επισκέπτονται συχνά. Στην ανάγκη της προστασίας από τη λύσσα τους χρωστά και τη μορφολογία του ο κύριος οικισμός του νησιού, η Χώρα, με τα κατάλευκα σπίτια της κολλημένα το ένα στο άλλο, σ" ένα τέλειο κλειστό κύκλο να στεφανώνουν την απόκρημνη κορυφή του λόφου και να πλάθουν ένα άπαρτο μαργαριταρένιο Κάστρο. Την οχύρωση ολοκλήρωναν οι 6 βαριές πύλες («λότζιες») με πολεμίστρες στην περίμετρο, που αμπαρωνόταν ολονυχτίς και από τις οποίες 2 ακόμα σώζονται.
Σέριφος Κυκλάδες Ελλάδα
MykonosTour Page ID: 153