ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Χοιροκεφαλή με λάχανα
Υλικά:
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε την κεφαλή και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη καζάνα με νερό. Αφού βράσει αρκετή ώρα και έχει μισογίνει, ρίχνουμε τα λάχανα κομμένα και πλυμένα να βράσουν όλα μαζί. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλες και ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και λεμόνι.
Κεφτέδες
Υλικά:
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά , το μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο, αρκετό δυόσμο, ρίγανη, θρίμπη, κρεμμύδι , σκόρδο, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο αρκετό και τα αυγά. Τα ζυμώνουμε αρκετή ώρα ώσπου να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά σκεπασμένο για να ποτίσει το αλάτι. Έπειτα βουτάμε τα χέρια μας στο κρασί και αρχίζουμε να κάνουμε μπαλάκια ομοιόμορφα μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει το μίγμα μας. Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια μας και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Οταν τα τηγανίσουμε τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που το έχουμε στρώσει με χαρτί.
Κρεμμυδόπιτα
Υλικά:
Εκτέλεση:
Γέμιση:
Βάζουμε την τυροβολιά σε ένα μπολ μεγάλο, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε τα 2 αυγά, το άσπρο πιπέρι και το λαρδί, αφού προηγουμένως το έχουμε βράσει και το έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους. Όλα μαζί τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Για το φύλλο:
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ,1 ½ ποτήρι λάδι μισό- μισό, τα άλλα 2 αυγά , χλιαρό νερό και λίγο αλατάκι. Τα ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε το ταψί και όταν ανοίξουμε το φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο απ´ ότι το ταψί, το τοποθετούμε μέσα. Βάζουμε την γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια της πίτας μας. Διπλώνουμε τις γωνίες προς τα μέσα και τις πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Με ένα μαχαιράκι την χαράσσουμε σε ρόμβους και στη συνέχεια την αλείφουμε με λίγο βουτηράκι Την σιγοψήνουμε στους170 για 1 ώρα και 15 λεπτά ή περίπου τόσο ( ανάλογα με το φούρνο μας).
Μελιτζανοπίλαφο
Υλικά:
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τις μελιτζάνες, αφού προηγουμένως τις έχουμε στύψει (τις πιέζουμε με τα χέρια να φύγει το νερό).Οταν μαραθούν λίγο οι μελιτζάνες, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό εκτός από το ρύζι.
Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά για10 λεπτά και ρίχνουμε τέλος το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό (περίπου 10 λεπτά).
Η συνταγή είναι από το βιβλίο « Μύκονος , Γεύσεις και Παράδοση » της Όλγας Μάρκαρη .
MykonosTour Page ID: 169